Domácí jogurt

Fermentace … přesně takto se nazývá proces, díky kterému nám mimo jiné z mléka vznikne jogurt, tvaroh nebo sýr. A právě první zmíněný si dnes vyzkoušíme udělat hned dvěma metodami podle toho, zda chcete investovat do nějakého toho vybavení, nebo si vystačíte s obyčejnou peřinou.

Připravte si:

  • 1 litr nezpracovaného mléka (nejlépe od soukromého chovatele nebo z prověřeného automatu u některé farmy)
  • 3 lžíce kvalitnějšího jogurtu, který obsahuje živé kultury (Activia, Hollandia …) – bez příchuti
Mléko je potřeba vždy nejprve pasterizovat. Mohou v něm být jednak nežádoucí bakterie a samozřejmě by se brzy kazilo. Nejprve si tedy dáme tekutinu do hrnce a přivedeme jí k varu, jakmile se mléko začne zvedat, ihned vypínáme. Do mísy si dáme studenou vodu a hrnec s horkým mlékem do ní postavíme a necháme vychladnout.
Do ještě trochu vlažného mléka vmícháme několik lžící jogurtu a nachystáme si vhodné skleničky, ve kterých budeme jogurt chtít skladovat. Pokud nechcete používat jogurty z obchodu, můžete zakoupit také jogurtovou kulturu. Zde však musíte počítat s investicí cca 250-300 korun.
K tomu, aby mléko fermentovalo, je zapotřebí stabilního teplého prostředí. Já k jeho navození používám sušičku na ovoce. Pokud tedy máte příštroj, v němž se dají vyndat středy jednotlivých sušících pater, určitě jej využijte. Jogurt dáte do čistých skleniček, vložíte do sušičky a zapnete na 45 °C na 7 hodin.
Pokud nemáte sušičku, vystačíte si s obyčejnou peřinou. Skleničky zabalte do utěrky, přikryjte důkladně peřinou a nechte alespoň na 7 hodin odpočívat.
Jogurt, který vyrobíte druhou možností, nemusí být tak hustý, jako jste zvyklí z obchodu. Výhodou je samozřejmě to, že znáte vložené suroviny a můžete si jej ochutit tak, jak chcete. Vzniklý jogurt můžete samozřejmě dále použít jako zdroj jogurtové kultury a několikrát ho zrecyklovat.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).