Jarní pampeliškový med

Rádi sladíte čaj medem, ale ten včelí vám příjde poměrně drahý? Vyzkoušejte ten pampeliškový. Nejen, že je velice chutný, ale také krásně voní jarní loukou. Z několika triviálních surovin vytvoříte opravdové zlato. 
 
Hned na začátku je důležité počítat s tím, že pampeliškový med nebude tak tekutý, jak jsme zvyklí u medu včelího. Je to spíše takový sirup, který je vhodný pro oslazení čehokoliv, ale na namazání chleba to prostě není :).

Připravte si:

  • 365 květů pampelišek (rozvitých, velkých)
  • 2 kilogramy cukr krystalu nebo krupice
  • 2 litry vody
  • 2 bio citróny
Natrháme si uvedený počet pampeliškových květů a namočíme je na chvíli do vody. Díky tomuto kroku nám vyplavou všechny pozůstatky brouků a nečistot, které v medu rozhodně nechceme mít. Po chvíli slijeme a přendáme omyté květy do hrnce, zalejeme vodou a vaříme 15-20 minut. Poté odstavíme z plamenu, necháme přikryté odležet alespoň 8 hodin, nejlépe pak přes noc.
Jakmile máme odleženo, tekutinu scedíme přes sítko. Po vývaru přidáme cukr a omytý citrón nakrájený na kolečka. Celou směs dáme vařit na 90 minut (s pokličkou).
Jakmile máme dovařeno, připravíme si do cedníku plátýnko a celou směs přes něj procedíme. Ještě horké naléváme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů. Jakmile med ochladne, otočíme do běžné polohy a uložíme na tmavé místo.
Hodnocení: Příjemně přírodní produkt, který ocení asi každý, kdo sladí. Velkou devízou je také fakt, že cena jedné várky je menší než 50 korun a vytvoříme asi 2 litry medu.

Body: 5/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).