Jednoduché slané tyčinky

Když jsem včera přemýšlela, co mám připravit na malý rautík pro kolegy z práce, tak jsem si vzpomněla na zaručený “recept”, který nikdy nezklame. Slané tyčinky z listového těsta, zdobené kmínem, solí a mákem. Pro někoho stará nuda, pro jiného nápad na chutné ďobání k televizi … 
Přiznám se, že jsem chvíli váhala, jestli zde takový jednoduchý recept vůbec dávat. Pak jsem si řekla, že v jednoduchosti je síla a třeba některým z vás udělá radost. Budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete, jestli děláte něco podobného. Případně, jestli máte nějaké tipy, jak dobrotu vylepšit.

Připravte si:

  • balení listového těsta
  • vajíčko na potření
  • lžičku grilovacího koření
  • sůl
  • mouku na podsypání
  • kmín, hrubozrnou sůl, mák, sezam -> podle toho, co máte rádi

Listové těsto si rozválíme, případně si ho rozválené již vytáhneme z obalu (přiznejte se, kdo si kupuje již rozválené těsto? :)). Šířka by měla být cca 2 mm. Nebojte se, tyčinky během pečení hezky vyskočí. Nezapomeňte však, že by se s listovým těstem nemělo nijak hníst či jej různě překládat. Mohli byste tím nerušit jeho >>listovou<< strukturu. Snažíme se při vyvalování uchovat obdelníkový  tvar (ti, kteří mají již vyváleno, jásají), pokud se nám to úplně nepodařilo, tak si tvar upravíme trošku rádýlkem nebo nožem. Nyní vytváříme asi 1,5 cm široké pruhy z těsta, které následně přendáme na pečícím papírem vyložený plech. Teď si připravíme směs na potírání – rozkvedláme vajíčko, přidáme asi 2 špetky soli a lžičku grilovacího koření. Já osobně místo něj používám namíchanou směs – paprika, granulovaný česnek, sůl. Všechno spojíme a připravené nudličky z těsta potřeme. Posypeme podle chuti kmínem (celým), hrubozrnou solí, mákem či sezamem. Pečeme na 180°C asi 12 minut.
Hodnocení: Když potřebujete něco rychlého a chutného, je tento recept to pravé. U nás jsou velmi populární zejména na různé oslavy a rautíky. Velkou výhodou je také to, že výroba je absolutně nenáročná a zvládne jí téměř každý.

Body: 5/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).