2. a 3. měsíc miminka : Erik

Znáte to pořekadlo, že u prvního miminka máte fotku ke každému sebemenšímu pokroku ve vývoji, zatímco u druhého miminka jste rádi, že to prostě všechno tak nějak funguje? Ikdyž se snažím, jak to jde, Deník miminka za druhý měs

 

íc Erika jsem prostě nestihla/rozuměj zapomněla/ vydat. Takže shrnu oba měsíce tak nějak komplexně v dnešním deníčku.

Začneme klasicky číselnými údaji. Ve svých třech měsících nám Erik vyrostl do délky centimetrů a váhy gramů. Z modrýma kukadlama koukajícího miminka, které téměř nepláče se začala stávat společenská osobnost, která si stále více vyžaduje naši pozornost, nechce být sama a snaží se na sebe upoutat pozornost.

Jídlo

Prakticky celý druhý měsíc byl Erik plně kojený a spokojený. Během třetího nám začal hodně růst a přibírat a já jsem na něm začala zejména k večeru pozorovat pocit nespokojenosti, který nešel utišit běžně platícími metodami. Poučená od Alexe jsem měla ve skříni připravenou krabici Sunaru Complex I, vyzkoušela mu na večer udělat 120 mililitrů a světe div se, spokojené miminko bylo zpátky. Ke krmení jsme používali lahvičky Medela s Calma systémem. Pít přes ně je pro miminko náročnější a musí sát stejně jako, když pije od mámy. Dítě vám tak nezleniví a nepřestane mít o mateřské mléko zájem. Kromě Sunanu pil malý z lahviček čas od času také odsáté mlíčko. Pro tuto příležitost jsem na základě recenzí maminek koupila odsávačku Medela a musím říct, že je opravdu bezkonkurenční. A to můžu srovnávat s jinými značkami, které jsem s Alexem vyzkoušela.

Psychomotorický vývoj

Druhý a třetí měsíc byl oproti prvnímu opravdu odlišný. Erik je stále hrozně moc hodné miminko, ale stále více na něm jde vidět, že si uvědomuje okolí a svůj vliv na něj. Naprosto bezpečně pozná mámu, tátu i brášku. Při úsměvu jej opětuje, směje se už i nahlas. Stále častěji jsme jej umisťovali na hrací podložku s hrazdičkou. Okukuje hračky a zatím se poměrně nešikovně snaží o jejich úchop. Během třetího měsíce začal také nahlas broukat. Dlouho na sebe nenechalo čekat ani první otočení na bok a v zápětí také spojování ručiček před tělem. Oblíbeným kousátkem byly zejména jeho ruce, takže čekáme, jestli se už objeví nějaký ten zub.

 

Návrat do práce

Šest týdnů po porodu jsem se vrátila do práce. Paradoxně to šlo lépe, než jsem si myslela. Co se týká mé fyzické a psychické pohody, musím říct, že jsem se cítila na jedničku. Zkrátka jako by se nic od doby, kdy jsem před třemi měsíci odešla, nic nezměnilo. Tedy kromě toho velkého břicha :). S péčí o Erika se s střídáme s manželem, v pohotovosti jsou také babičky. Erik je naštěstí velmi přizpůsobivý a nemá problém být pár hodin bez mámy. Prozatím jsem se do práce vrátila na částečný úvazek. Do budoucna si určitě plánuji portfolio aktivit ještě trochu rozšířit.

Nejoblíbenější hračky

Erik zatím moc hračkám nedá. I tak si už stihl najít svého oblíbence – je jím kočka od Lamaze. Nevím proč, ale zkrátka si jí mezi těmi všemi vybral.

Zdraví

Během druhého měsíce se Erikovi nevyhly ani nemoci. Kromě rýmy se nám doma, díky alexovým návštěvám školky, objevila nemoc ruka-noha-pusa a u Erika se projevila naštěstí jenom vyrážkou a související vysoké teploty se mu (na rozdíl ode mě) vyhnuly. Dostal také svoje první očkování. Stejně jako u Alexe jsme se i u Erika rozhodli očkovat proti rotavirům. Myslím, že teď, když máme doma školkovské dítě, je to ještě o důvod navíc. Očkování bylo klasicky do pusinky a naštěstí bylo bez vedlejších reakcí.

Tak to je asi za naše dva měsíce všechno, budu se na Vás těšit opět za měsíc s dalším deníkem miminka.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).