Pomocníci při úklidu domácnosti

Na letošní léto jsme si připravili rekonstrukci koupelny. Bylo potřeba vysekat část stávajícího vydláždění, udělat nové vodovodní potrubí, odpad, připojit nové umyvadlo a tak dále. Takže si to jistě dokážete živě představit. Manžel chodí do práce, takže se rekonstrukce protáhla do několika týdnů, kdy se u nás řezalo, sekalo, štípalo, brousilo, pájelo i zdilo a obkládalo. Já čekala tedy neustále, kdy budu moct naběhnout a celou tu katastrofu vždy upravit do podoby, ve které budeme moct žít. Čistící náčiní i prostředky tedy byly denně v permanenci.

Tyhle uklízecí manévry mě přivedly k dalšímu tématu, které bych vám ráda přinesla – pomocníci při úklidu, bez kterých si nedokážu představit žádné pořádné šůrování.

Akustěrka Karcher WV 5 Premium – mytí oken nemám ráda. Nikdy totiž nejsem spokojená a tak se vždycky ještě alespoň pětkrát vrátím, protože vidím někde šmouhy. Tedy až do teď. Nyní mám nového pomocníka – je jím akustěrka Karcher WV 5 Premium. Na přístroj jsem  už dříve slýchávala pozitivní reakce od přátele a známých. O to víc jsem byla zvědavá, jestli budu taky tak nadšená. A víte, co? Ano, jsem. Její použití je velmi jednoduché. Balení obsahuje rozprašovač s textilním návlekem, díky kterému si na okno nanesete vodu s čistícím prostředkem a následně okno pomocí potahu z mikrovlákna důkladně očistíte. A teď přichází ta největší legrace. Nemusíte brát do ruky žádný hadr, noviny ani další “cool” vychytávky. Prostě a jednoduše vezmete akustěrku, zapnete jí a ze skla s její pomocí vodorovnými tahy stáhnete veškerou vodu. Není už třeba žádné leštění ani další kontroly, zda nevznikly nějaké ty šmouhy.

Velké plus pro mě znamenala také výměnná sací hlavice. Větší použijete na okna, zrcadla a další velké plochy. Menší se perfektně hodí na čištění například dělených dveřních skel nebo třeba malých okýnek v autě. Zkrátka všude, kam se velká hlavice nevejde.

Takhle jsem měla koupelnové okno vyčištěné doslova raz dva. Akustěrka je lehounká, váží pouze 0,7 kilogramu. Jednoduše se nabíjí díky odnímatelné baterii, po dokončení práce jsem špinavou vodu zkrátka jednoduše vylila z nádržky, opláchla a akustěrka byla připravena k dalšímu čištění. Prostě pohoda. Okna i zrcadla už nebudu mýt jinak.

Esenciální olej – Miluju, když to u nás doma voní. Proto jsem se v poslední době naučila používat esenciální olej. Tedy nejen do aroma lampy, ale také při každém mytí podlahy. Vždy dám několik kapek do kbelíku s vodou. Neumíte si představit, jak si pak vytírání užijete. Úplně stejně můžete postupovat také například při umývání poliček či utírání prachu, stačí pár kapek vůně do vody a zázrak je na světě.

Mými aktuálními favority jsou vůně vanilka s malinami (Nanu Nana), černý rybíz a také tea tree olej, který má sám o sobě také dezinfekční účinky.

Ocet – myslíte, že patří jenom do okurek a do salátu? Rozhodně ne. Je to velmi univerzální pomocník v domácnosti. Skvěle vyčistí vodní kámen z vodovodních baterií, ale také záchodovou mísu. Výborně se hodí při mytí ledničky a mrazáku. Když je rozmrazíte, vytřete je hadříkem namočeným ve vodě s příměsí octa. Nejen, že skvěle čistí, ale také neutralizuje zápachy.

Velmi snadno za pomocí octa čistím také mikrovlnku. Do misky si dám 2 dcl vody, přidám panáka octa, vložím dřevěné párátko, šup do mikrovlnky a spustím jí na plný výkon po dobu 5 minut. Pak jí nechám ještě chvíli zavřenou, nakonec otevřu a celou troubu obetřu mokrým hadříkem. Výsledek je neuvěřitelný.

Nepřekonatelný je ocet také na čištění pračky. 0,5 dcl octa nalijete do nádobky na prací prostředek a necháte běžet na dlouhý program. Pračka je poté vydezifikovaná a rozhodně nezapáchá.

Vlhčené ubrousky pro čištění domácnosti – Neradi si namáčíte ruce v kbelíku s vodou? Není nic jednoduššího, než si pořídit vlhčené ubrousky. Prostě je jen taháte z krabičky, použijete a vyhodíte. Žádná voda, žádné ždímání hadru. Některé mají velmi příjemné vůně, jiné pak dokonce obsahují dezinfekční prostředky a ničí bakterie.

Tolik tedy mé poznatky z posledních dní, které doufám i vám ulehčí úklid domácnosti. Pokud máte nějaký tip, jak si usnadnit tuhle činnost, určitě mi dejte vědět dole do komentářů. Budu velmi ráda! 🙂

 

2 Comments

  1. Jana Novotná

    Ta sterka na okno je super, to jsem neveda, ze neco takovyho vubec existuje. My se ted chystame na rekonstrukci koupelny a vybirame barku obkladu a nemuzeme se s manzelem shodnout. Jakou z techto barev https://eshop.dipro-koupelny.cz/obklady/koupelnove/ by sis vybrala?

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).