Deník miminka: jeden rok

Já vím, zní to jako klišé, ale čas opravdu neúprosně pádí kupředu. Jakoby to bylo právě včera, kdy jsem si domů dovezla malého bezbranného drobečka, který na mně byl naprosto závislý. Před pár dny už tenhle (dnes už pěkný cvalda) oslavil jeden rok na světě. Nemohla jsem si tedy nechat ujít příležitost přinést vám poslední Deník miminka. Od teď už budou další deníky vycházet opravdu jen výjimečně. Ten nejrychlejší vývoj už má Alex za sebou, neměla bych vám každý měsíc už co napsat.

Tak začněme prostými fakty. Alex se narodil a vážil 3290 gramů a měřil 49 centimetrů. Dnes v jednom roce je jeho hmotnost 10 500 gramů a délka 77 centimetrů. Obvod hlavičky se mu zvětšil z 36 centimetrů na 48 centimetrů.

Z velikosti plen číslo jedna jsme se posunuli k velikost 4+. Používáme stále pleny Šmoulové (nyní nově Sovičky) z Albertu. Vydrží opravdu neskutečnou dobu suché.

Jídlo  – Alex byl kojený do svých tří měsíců. Prakticky od začátku byl také dokrmovaný Sunarem – od Sunaru číslo jedna se již nyní dopracoval k trojce. Poprvé teď tedy vyzkouší mléko s příchutí, máme koupenou vanilku. Od čtyř měsíců si začínal zvykat na příkrmy, od půl roku jedl ovocné přesnídávky, od osmi měsíců pak bílé jogurty a nesladké piškoty.  Z jídla už vyzkoušet téměř vše (včetně sladkovodních ryb a luštěnin). Stále se snažíme eliminovat jídla solená a příliš kořeněná či sladká. V pití vede stále ranní mléko a obyčejná voda.

Pohyb – na bříško se Alex sám začal otáčet v pěti měsících, od půl roku se udržel na všech čtyřech končetinách, od sedmi měsíců lezl po čtyřech, v osmi měsících se pak sám stavěl o nábytek, v devíti měsících už stál sám bez opory, v desíti měsících pak ušel sám pět kroků, v jedenácti už sám chodil a nyní v roce již běhá jako malý čertík. Tento velmi rychlý vývoj a Sašovo velmi urputné chtění pohybovat se sám vedlo také k častým úrazům. Měl tedy již nespočet boulí, odřenin a modřin.

Hračky – aktuálně se jeho herní aktivity hodně přesunuly ven. Vede pískoviště, houpačka nebo třeba skluzavka. Velice rád se účastní běžných aktivit – například zalévání květin nebo plevání.

Z velikosti oblečení číslo 56 se za rok Alex posunul k velikosti 86. Botky pak nosí číslo 20.

Za poslední měsíc se také zvýšil počet lexíkových zubů. Aktuálně jich má 11, z toho tři nové stoličky. Vyrostly opět bez větších scén a problémů.

Před několika dny prošel Alex také poslední dávkou povinného očkování. Doočkovali jsme Pediacel, zatím se jeví bez nějakých vedlejších účinků. Za pár týdnů nás pak ještě čeká poslední dávka Synflorixu.

Nemůžu opomenout ani narozeninové dárky, které Alex dostal. Některé byly ryze praktické (děkuji za ně) – pleny, ubrousky a penízky na vše potřebné. Samozřejmě nechyběly ani hračky – tunel s balónky, pískoviště, skluzavka, farma se zvířátky, autíčka a mnoho dalšího. V brzké době Sašovi ještě nadělíme skládací kočárek do auta, protože nošení na rukou je stále náročnější a nosítko (ErgoBaby) nemáme vždy u sebe.

Malá koláž z alexova prvního roku života.

A to je vše, přátelé. Rok uběhl jako voda. Všech dvanáct Deníků miminka mi dávalo jakési zrcadlo vývoje toho našeho malého špunta. Když tuto rubriku čas od času otevřu, nechce se mi ani věřit, že byl někdy takové miminko. Pokud si chcete přečíst některé další díly tohoto seriálu, můžete ZDE. Děkuji vám za roční přízeň a zase někdy u Deníku miminka na shledanou :)!

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).