6. měsíc miminka

Nejrychleji ubíhající půlrok mého života je za námi. Těsně před koncem roku 2016 oslavil malý Alex už šest měsíců na tomto světě. Zvládl toho za tu dobu spoustu – navštívil zajímavá místa, prožil první Vánoce, vyrostl z velikosti 56 do velikosti 68, přibral už více než 4,5 kila, vyrostl o 18 centimetrů a užil si i prvního sněhu. Co všechno přinesl sašův šestý měsíc? Další díl Deníku miminka je tady.

Jako obvykle začnu mírami. Lexík při půlroční preventivní prohlídce vážil 8,1 kilogramu a měřil 67 centimetrů. Na této návštěvě dětské lékařky dostal Alex také poslední dávku očkování, které by měl mít v šesti měsících aplikované. Má tedy doočkován Pediacel a Synflorix.

Saša prošel za poslední měsíc opravdu velkým pokrokem. V rámci fyzického vývoje se posunul z fáze pasení koníků na všechny čtyři končetiny. Do této polohy už se dostává bez problémů, není však zatím schopný pohnout se z místa. K tomu, aby se dostal tam, kde ho něco zajímá, využívá ručkování na břiše, kdy se otáčí kolem dokola jako hodiny.

Novinkou je také sezení s oporou, které se Alexovi velmi líbí. Nejraději by takto strávil většinu dne, což zatím bohužel kvůli správnému vývoji nemůže. Změnil se také jeho styl úchopu hraček. Předměty si předává hezky z ruky do ruky a drží je hezky s pomocí palce v opozici.

Další velkou novinkou jsou první zoubky. Ten úplně premiérový se vyklubal 1. prosince a velmi mě těší, že jsem mu jej našla já. Druhý pak na sebe nenechal dlouho čekat. Oba jsou ve spodní části úst. Kromě zvýšeného slinění neměl Saša žádné negativní projevy (díky za to! :)). Kvůli zoubkům jsme museli Alexovi pořídit také nové dudlíky (od 6 měsíců). Není na nich sice vyloženě závislý, ale občas se bez nich neobejde. Zvolili jsme opět dudlíky Nuk (Mickey edice).

Dále jsme se posunuli také v podávané stravě. Zůstáváme stále u dvou až tří dávek mléka (Sunar), na konci prosince jsme přešli na mléko pokračovací (označení 2). K dopolední svačince má tedy buďto láhev mléka nebo dětskou sušenku (kvůli postupnému zavádění lepku) a ovocnou přesnídávku. K obědu jí Alex stále maso-zeleninové příkrmy. Zatímco dříve jedl variantu kupovanou (ve skleničce), nyní preferuje příkrmy domácí. Jak už jste mohli vidět na mém Instagramu, připravuji mu příkrmy obsahující maso krůtí, hovězí, kuřecí nebo libové vepřové. Doplňuji jej pak různou zeleninou – brokolicí, cuketou, mrkví nebo bramborami (či rýží). Každý příkrm pak ochucuji jedním kusem fenyklu a trochou drceného kmínu (obojí proti nadýmání). Odpoledne pak dostává ještě jednu dávku mléka, večer stále zakončuje nemléčnou kaší (aktuálně medová od Sunárku).

Určitě by vás mohlo také zajímat, co dostal Saša k Vánocům. Ježíšek mu přinesl třeba vláček Fisher Price, kužel s barevnými kroužky, jídelní židličku Ikea, PVC kostky, kbelíček s náčiním na písek, houpačku, množství oblečení a v neposlední řadě také peníze a poukázky na tolik potřebné pleny, vlhčené ubrousky a dětskou stravu. Štědrovečerní večeři jsme díky jídelní stoličce zvládli bez problémů, Alex si v ní celou dobu hrál v oblíbenou gumovou kachničkou a nechal nás bez problémů dodržet všechny tradice.

To by bylo z těch nejzásadnějších událostí posledního měsíce asi všechno. Budu se na vás těšit opět za měsíc u Deníku miminka (7).

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).