Věnečky z odpalovaného těsta

Už minule jsme začali s klasicky českými dezerty a dneska v nich budeme pokračovat. Věnečky zná asi každý. Nejde o žádný zázrak, ale věřím, že některým z vás se recept na ně bude hodit. Já osobně jsem vyzkoušela hned několik předpisů, než jsem našla takový, který by mi vyhovoval.
 

Připravte si:

  • 250 mililitrů vody
  • 125 gramů másla/rostlinného tuku
  • 125 gramů hladké mouky
  • 3 celá velká vejce, pokud používáte velikost M tak použijte čtyři
  • špetka soli
Na klasickou vanilkovou náplň:
  • 400 mililitrů mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 5 lžic cukru
  • 125 gramů změklého másla
  • trošku rumu (kávová lžička)
Jak už vyplývá z názvu dnešního receptu, těsto budeme připravovat způsobem odpalování. Na malý plamen si postavíme nižší hrnec, dáme do něj vodu a máslo/rostlinný tuk a necháme rozpustit. Přidáme sůl a nakonec metličkou vešleháme hladkou mouku tak, abychom rychle rozšlehali případné hrudky. Za stálého míchání vařečkou necháme i nadále prohřívat na malém plameni a čekáme až do doby, než se nám těsto začne hezky dávat dohromady a přesune se směrem ke středu. Strany hrnce tedy při míchání budou zůstávat volné a těsto se na okraje nebude vůbec lepit.
Těsto pak odstavíme z plamene a necháme ho za občasného promíchání vychladnout. Když získá pokojovou teplotu, vezmeme si šlehač a po jednom!! zašleháme celá vejce. Vzniklé těsto by mělo hezky držet tvar a zároveň nebýt příliš tekuté, abychom jím mohli naplnit zdobící pytlík. Tím pak stříkáme na plech vyložený pečícím papírem kolečka o dvou patrech a průměru cca 3-4 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě nejlépe s horkým vzduchem nejprve 10 minut na 200°C a pak 17 minut na 170°C. Po vyndání z trouby ihned každý věneček podélně rozřízneme.
Základem krému je vanilkový pudink. Ten si uvaříme z mléka, cukru a pudinkového prášku a následně jej necháme vychladnout a vešleháme na kostičky nakrájené změklé máslo a trošku rumu. Zdobícím pytlíkem pak nastříkáme krém na základ každého věnečku a přiklopíme horní částí těsta. Nakonec vychladíme v lednici a můžeme dozdobit čokoládou.
TIP: Pokud si nepřijdete silní v krémech, doporučuji věnečky naplnit obyčejnou karamelovou šlehačkou. Ta vám nedá téměř žádnou práci a zvládne jí připravit i malé dítě. Recept na ní vám přinesu v některém z dalších příspěvků.
Hodnocení: Tento recept vyjde na cca 30-35 kusů věnečků. Je opravdu jednoduchý a myslím, že by se mohl při dodržení všech pravidel povést každému.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).