Pasta ze zelených česnekových výhonků

Na zahradě se vždy najde spousta věcí, které většinou vyhazujeme a nevíme, že by se daly ještě efektivně využít. Zářným příkladem jsou česnekové výhonky. 
 

Když rostlina sílí a dozrává, vyrůstá z ní šlahoun, který je základem na budoucí květ. My však většinou stojíme o podzemní část rostliny a tak tyto zelené spirály odlamujeme, aby česnek zbytečně neoslabovaly. Právě nyní je ta chvíle, kdybyste měli zbystřit. Výhonky jsou krásně využitelné, mají sice o něco slabší intenzitu než klasický česnek, ale uděláme s nimi ještě hodně parády.

 

Připravte si:

  • česnekové výhonky
  • na každých 100 g výhonků 1 lžíci olivového oleje
  • na každých 100 g výhonků 20 gramů soli

Výhonky si otrháme, obvykle se řežou v délce tak 10-15 centimetrů. Opláchneme je pod tekoucí vodou a necháme chvíli oschnout. Vezmeme si nůž a všechny výhonky nakrájíme na cca 2-3 centimetrové kousky. Nyní máme dvě možnosti. Zaprvé můžeme výhonky umlít na mlýnku na maso, nevýhodou je však to, že mletí musíme opakovat alespoň dvakrát, aby byla pasta jemná. Druhou možností je pak rozmixování. Zde doporučuji vyzkoušet nejdříve trochu a zjistit, zda je váš mixér schopný tuhé stonky rozmělnit. Pokud to jde, všechno rozmixujeme na jemnou drť. Pomoct si můžete také tím, že k výhonkům přidáte již nyní olej, půjde to pak trochu lépe.

Vzniklou pastu si dáme do misky a přidáme k ní sůl a pokud jsme tak neudělali již dříve, také olivový olej. Vše důkladně promícháme a přemístíme do čisté uzavíratelné sklenice, kterou následně uložíme do lednice. Zde vydrží i půl roku.

Pastu je vhodné použít zejména pro dochucení na maso, do polévek nebo i do omáček. Má jemnou česnekovou chuť a jídlu dodá potřebný šmrc.
Hodnocení: Je skvělou vychytávkou, jak zužitkovat zahradní odpad. V době, kdy stojí český česnek i 250 korun za kilo, jde určitě o šikovnou věc. Jediný problém, se kterým se můžete setkat, je špatná dostupnost výhonků. Aktuálně je kromě zahrádek můžete sehnat také na některých farmářských trzích.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).