Likér z černých jeřabin

Černé jeřabiny jsou obecně poměrně obtížně zpracovatelnou surovinou. Díky velmi silně kyselé a nahořklé chuti se nehodí na mnoho použití a pokud ano, tak je potřeba přidávat hodně cukru. Také nevíte, co s nimi? Vyzkušejte tento likér.

Připravte si:

  • 1 litr černých jeřabin
  • 1 litr horké vody
  • 400 gramů cukr krystalu
  • 0,5 litru hnědého rumu
  • 0,5 lahvičky mandlového aroma
Jeřabiny si natrháme, zbavíme lístků a stonků. Na sítku je omyjeme, přemístíme do většího hrnce a zalijeme horkou vodou. Necháme vychladnout a uložíme na 4-5 dní do lednice.
Po uplynutí uvedené doby si vezmeme plátýnko a naložené jeřabiny procedíme. Ovoce, které nám na plátně zůstane, se snažíme co nejvíce vymačkat a dostat z něj šťávu. Poté dáme tekutinu na sporák, ohřejeme jí a přisypeme cukr. Počkáme než se rozpustí a sundáme z ohně. Přilijeme rum a mandlové aroma, všechno důkladně promícháme.
Ukládáme do uzaviratelných lahví, skladujeme ve tmě, nejlépe v nějakém chladnějším sklepě nebo spižírně.
Hodnocení: Jemné pití, které se hodí akorát na dámský dýchánek nebo jako lehký aperitiv. Pokud chcete nápoj trochu přitvrdit, doporučuji buďto nahradit rum vodkou nebo přidat vyšší poměr alkoholu.

BODY: 4/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).