Slávky na víně

Slávka – středně velký jedlý mlž, jehož příprava je opravdu velmi snadná a vůbec se jí nemusíte bát. Pokud jste zatím něměli možnost slávky vyzkoušet, rozhodně vám je doporučuji. 🙂
Jak to máte vy? Už jste slávky někdy vyzkoušeli? 

Připravte si:

  • 1 kg slávek (k zakoupení například v Makru)
  • 2 šalotky
  • polovina mrkve na malé kousky (cca 5 mm)
  • poloviny petržele (kořen) na malé kousky (cca 5 mm)
  • 0,5 suchého bílého vína
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • nasekaná listová petržel
Slávky vybalíme ze síťky a ty, které jsou otevřené, hned vyhodíme. Pokud byste tak neudělali, přivodíte si žaludeční obtíže. S těmi, které jsou jenom trochu pootevřené zkuste trošku poklepat (jemně), pokud se zavřou, jsou ještě vhodné k použití.  Vezmeme si nějaký katráček a každou slávku očistíme od různých chloupků, kamínků nebo nečistot. Poté si dáme do mísy vodu a na chvíli je namočíme (cca 5 minut). Poté je propláchneme vodou, protože se mohl uvolnit ještě nějaký písek, který není v jídle žádoucí.
Do širšího kastrolu si dáme trochu olivového oleje, na něj dáme nadrobno nakrájenou šatolku a necháme jí zesklovatět. Poté k ní přidáme kořenou zeleninu a chvíli sí orestujeme. Poté zalijeme základ vínem a osolíme jej a opepříme. Do vína vložíme slávky, zakryjeme pokličkou a necháme 7 minut vařit. Poté sundáme pokličku, slávky osolíme, opepříme a zasypeme hojně sekanou listovou petrželí. Velmi lehce promícháme, aby se chuti spojily. Nyní nastává další velmi důležitá chvíle, je nutné překontrolovat, zda jsou všechny slávky otevřené. Pokud se některá během vyření neotevřela, opět je jí třeba vyhodit!!!
Podáváme na hlubokém talíři společně s bílým pečivem.
Hodnocení: Je skutečně velmi individuální, zda vás tato poměrně sporadicky používaná surovina zaujme. Je důležité si také uvědomit, zda k ní máte nedůvěru proto, že je neznámá nebo jen z toho důvodu, že vám mlži příjdou nechutní … Zároveň je důležité zapamatovat si pravidlo – ty slávky, které jsou před vařením otevřené – vyhodit. Po uvaření zase vyhodit ty, které se neotevřely.
Body: 4/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).