TIP na dárek: Albi Kvído Obchod

Vánoce jsou pomalu za dveřmi a já, stejně jako asi každý rodič, vybírám dárky pod stromeček. Při volbě se snažím uplatňovat jedno pravidlo – kupuju takové hračky, které nejsou jen pro pobavení, ale můžou nějakým způsobem taky rozvíjet. Tentokrát se mi do ruky díky spolupráci s portálem Žena-in a firmě Albi dostala super edukativní hra Kvído Obchod. S Alexem jsme jí otestovali a já jí tak můžu s klidným srdcem doporučit.

Hra je uložena v praktickém kufříku, podobně jako například Albi chytrá tužka. Já tenhle způsob balení naprosto miluju, je super skladné a nezničí se tak rychle jako krabice z měkkého materiálu. Krabice je zároveň po otevření také hracím plánem a obchodem, do kterého děti chodí nakupovat.

Primárním úkolem Kvído Obchodu je naučit děti finanční gramotnosti, takže hospodařit s penězi. K tomuto výsledku tedy směřuje i samotný princip hry. Na začátku si dítě zvolí svojí figurku, vylosuje si jednu  z karet s recepty, pomocí střelky si vylosuje výši svých peněz do začátku a vydá se po hracím plánu směrem k obchodu. Na cestě ho čekají příjemné chvíle, kdy může další peníze vydělat, ale i nástrahy, díky nimž o finance rychle přijde. Největší zábava nastává, jakmile dorazí k samotnému obchodu. Vezme si papírový nákupní vozík a nakupuje za papírové mince (součást hry) ty suroviny, které potřebuje pro svůj recept na kartě. Přitom musí zohledňovat to, zda má dostatek peněz. Pokud ne, může splnit některou z domácích prací. Nechybí ani kartičky výhod a nevýhod, které celé hře dodávají ten správný náboj. Vyhrává ten, kdo nejdříve nakoupil a vrátil se po hracím plánu zpátky domů. Takže vlastně ten, kdo nejobezřetněji hospodařil se svěřenými/vydělanými penězmi a po cestě měl taky trochu štěstí.

Hra je určená pro děti od 4 do 12 let, mohou jí hrát 2-4 hráči a doba hraní je asi půl hodiny.

Alex má zatím sice jenom tři roky, ale i tak jsme si vyhráli. Trochu jsme zjednodušili princip a vyrazili rovnou nakupovat, já jsem mu rozměňovala korunky podle toho, co potřeboval a on se snažil nakoupit to, co je na recept třeba a vyjít při tom s penězi. Zatím má jen trochu problém pochopit, že nehraje stále jen on a je potřeba nechat hrát taky svoje protihráče.

Největší plusy hry:

  • rozvíjí a má přidanou hodnotu ve formě posilování finanční gramotnosti
  • krásné výtvarné zpracování
  • pevný obal, který je zároveň hracím plánem
  • dvě fáze hry (cesta po plánu a nakupování)
  • učí domácím pracem

Mínusy:

  • složitější pravidla (zejména před prvním hraním si to chce pořádně načíst)
  • množství různých součástí (je potřeba být precizní při schovávání, aby se některá neztratila)

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).