Umíte správně použít oleje?

To je otázka…dlouhou dobu jsem si říkala olej jako olej. Do salátů jsem používala olivový, na smažení slunečnicový a nebo sádlo. Hotovo dvacet. Širokou nabídku olejů v obchodech jsem považovala za naprosto zbytečný marketingový tah, jak zákazníka donutit co nejvíce nakoupit. Když jsem před několika lety založila blog, začala jsem se o tyto věci více zajímat a díky tomu jsem zjistila, že to s těmi oleji není zas tak jednoduché. Nebo tedy, jednoduché to je, ale já to dělám úplně špatně. 

Aktuálně mi poličku v kuchyni >>zdobí<< spousta lahviček a nádob, které tohle většinou žluté zlato ukrývají. Najdete u nás olej lněný, sezamový nebo třeba dýňový.  Ty používám zastudena. Nejraději do salátů nebo jen tak na zakápnutí polévky či příkrmu pro Alexe. Nechybí nám rozhodně ani extra virgine olivový a  pak klasiky – slunečnicový, řepkový a rostlinný. Nejraději mám ty od Lukany. Tuhle značku používáme v naší domácnosti už od dětství. Je to klasika, u které není o kvalitě produktů pochyb. Navíc oleje Lukana nejsou vyrobeny z žádných geneticky modifikovaných potravin. A na co přesně se tenhle olejový trojboj hodí a proč je dobré mít je doma všechny najednou?

Asi nejčastěji s nás doma používáme olej slunečnicový. Hodí se skvěle do přípravy domácí majonézy, dressingů či zálivek na saláty. Já osobně ho dávám i do pečení. Je však potřeba pamatovat na to, že se slunečnicový olej přepaluje už při 180 °C, není tedy příliš vhodný pro pečení ve vysokých teplotách nebo třeba na smažení.

Právě k smažení se výborně hodí olej řepkový. Jeho nespornou výhodou je to, že se začíná přepalovat až při 200°C. Bez obav ho tedy můžete využít při grilování, fritování a pečení při vyšších teplotách.

Na pomezí obou zmíněných stojí olej rostlinný. Je totiž tvořený jejich kombinací. Skvěle se hodí do teplé kuchyně, můžete na něm péct i fritovat. Pokud rádi pečete sladké, určitě jej využijete při přípravě různých druhů těst. Do těch je totiž ideální.

Jak to máte u vás doma? Které druhy oleje používáte? Myslíte, že máte v tomto směru ve vaši kuchyni nějaké rezervy? Určitě se o své dojmy podělte do komentářů pod příspěvkem :).

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).