7. měsíc miminka

I sedmý měsíc alexova života byl plný zásadních událostí. Nás brouček se stále více transformuje z miminka do dítěte, které už nám nedá chvíli pokoje a vyžaduje stoprocentní připravenost prakticky non-stop. Tohle všechno nám oplácí úžasnými pokroky, z nichž mám obrovskou radost. Pojďme se na ně podívat trošku blíž.

Tradičně začínáme každý měsíc mírami z poslední preventivní prohlídky u dětské lékařky. Vzhledem k tomu, že jsme na další však pozváni až v osmi měsících, uvedu vám zde pouze váhu, kterou jsem naměřila na naší novorozenecké váze. Ta nám ukazuje 8,5 kilogramu. Lexík se pohledově velmi vytáhl také do délky. Řekla bych, že má za sebou období opravdového cvalíka. Začínají mu mizet faldíky na nohou i rukou. U velikostí oblečení jsme se dostali na 74, která už je Šašovi jen tak tak.

Alex nám už vyrostl i z kojenecké autosedačky – vajíčka (0-13 kg). Začaly mu z ní trčet nožky, museli jsme tedy pořídit sedačku větší. Zvolili jsme takovou, která je určena pro váhu 0-18 kilogramů. Protože zatím není hmotnostně nad devět kilogramů, nemohli jsme volit jinak.

Vývojem samozřejmě prošly také jako psycho-motorické schopnosti. Bez problémů uchopuje i drobnější předměty. Používá palec hezky v opozici k ostatním prstům a prakticky neustále drží nějaké hračky, které většinou skončí v jeho pusince. Už v minulém díle deníku jsem vám psala, že se snaží dostat z postoje na všech čtyřech končetinách vpřed. Trvalo mu to téměř měsíc, ale dnes již suverénně běhá po čtyřech všude, kam se mu zrovna zlíbí. Dokonce si sebou dost často táhne nějakou hračku. Velkou motivací k pohybu jsou pro něj samozřejmě ty věci, které mu nejsou vůbec určeny. Miluje televizní ovladače, bačkory, rád trhá papíry, zkrátka všechno, co je položeno na zemi mu neunikne.

Pokroky Saša dělá také ve vyjadřování. Na jméno slyší už několik měsíců, nyní však na zavolání sám přijde po čtyřech. Na zamávání dělá také “papa”. Vyslovovat umí gaga, baba, dada, ďada, lala, jeje. Ti, kteří mě sledují na sociálních sítích, jistě již vědí, že minulý týden řekl poprvé také MAMA (jupí :)).

Co aktuálně Alex jí? Moc se toho od posledního měsíce nezměnilo. Stále jí pětkrát denně. Jeho oblíbenou pochoutkou jsou dětské křupky. Hezky si je sám drží, kouše a žužlá. Na dopolední svačinku jsem mu začala dávat také bílé kvalitní jogurty (bez různých zahušťovadel a Eček). Stále zavádíme lepek, buďto ve formě kousku pečiva nebo dětských piškotů. Novinkou u nás je také večerní kaše s lepkem. Aktuálně jí Saša krupicovou kaši od Sunárku různých příchutí, vyzkoušeli jsme i kaši BabyLove z DM drogerie a taky mu velmi chutnala.

S konzumací jídla souvisí také stav zubů. Aktuálně má Alex čtyři, dva dole a dva nahoře. Všechny vyrostly bez nějakých větších scén, u vrchních byl někdy malinko podrážděný, nešlo však o nic tragického.

Pokračuji také stále s posazováním malého na nočník. Samozřejmě po něm nechci, aby nočníkoval celý den. Většinou toto realizujeme ráno a pak cca dvakrát během dne. Saša už přesně ví, co po něm chci. Zvykne si tak, k čemu nočník slouží a nebude to pro něj pak taková změna.

To bude z posledního měsíce asi to nejzásadnější. Všechno to hrozně letí a já se ani nenaděju a budu psát deník miminka v jednom roce.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).