Domácí loupáky

Je to už pár let od doby, kdy prodejcům pečiva zákon přikázal uvádět, zda je čerstvé nebo ze zmraženého polotovaru. Dříve jsem o tom moc nepřemýšlela. Když jsem viděla slovo ROZPÉKÁNO nad 80% pečiva, bylo mi jasné, že toto není v pořádku. V hlavě mi začala hlodat myšlenka na pečivo domácí. Pořídila jsem si pekárnu a zjistila, že trocha snahy opravdu stojí za to. 

 

Tenhle recept připravuji doma již celé roky. Z jedné várky uděláte dostatek rohlíků, abyste nemuseli několik dní do obchodu. Ti z Vás, kteří mají domácí pekárnu, budou mít práci o něco snažší. Všechny suroviny do ní nasypou a můžou si dát nohy nahoru. Kdo pekárnu nemá, bude si muset připravit hezky kvásek, ale výsledek stojí opravdu za to.

 

Na 24 kousků si připravte:

  • 450 mililitrů vlažného mléka
  • 1 kilogram hladké mouky 00
  • 120 gramů cukru
  • 20 gramů rostlinného oleje
  • 80 gramů sádla (možno nahradit olejem, ale chuťově jsou pak chudší)
  • 12 gramů soli (já dávám 15g)
  • 60 gramů čerstvého droždí (do domácí pekárny 2 malé balíčky sušeného)
  • 1 vejce + vejce na potření
  • mák nebo sezam

Ti, kteří jsou stejně jako já majiteli domácí pekárny, do svého stroje naházejí mléko, sádlo, olej, vejce, mouku, cukr, do jednoho rohu sůl, do druhého droždí, zapnou pekárnu na program těsto a jdou si na 1,5 hodiny schrupnout.

 

Zastánci klasického postupu vytvoří z vlažného mléka s cukrem kvásek, který nechají vzejít. Do mísy si připraví mouku, sůl, sádlo, olej a vajíčko. Kvásek po cca 10 minutách krásně vyplaval na povrch mléka, rozšlehejte jej metličkou a vlijte do mísy k surovinám. Vše důkladně spojte a vařečkou důkladně několik minut hněťte, aby se těsto hezky provzdušnilo. Lehce jej po povrchu pomoučte, zakryjte utěrkou a nechte kynout asi 1-1,25 hodiny v teple.

 

Jakmile vypadá těsto jako břicho pořádného jedlíka, když do něj lehce zatlačíme prstem a ono se krásně pružně vrátí, máte hotovo.Vyndejte si jej na vál a rozdělte na 4 díly, popadněte váleček a první díl rozválejte na cca 4 mm silný plát, snažte se přitom vytvořit kulatý tvar. Kruh si rozdělte na 6 stejných trojúhelníků. Rohy krátké základny trojúhelníku ohněte trošku dovnitř a od protihlého vrcholu rohlík zarolujte směrem k základně. Nakonec rohlík ohněte do tvaru loupáku. Rohlíky přesuňte na pečícím papírem vyložený plech a nechte alespoň 30 minut kynout. Poté pomažte rozšlehaným vejcem a posypte mákem nebo sezamem. Pečte na 180°C 15-20 minut, dokud nebudou krásně zlatavé.

 

 

Loupáky skladujte v pytlíku nebo v utěrce a hezky čerstvé vám vydrží klidně i čtyři dny. Je možné je také zamrazit.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).