Nakládaný kopr na zimu

Asi nejjednodušší způsob, jak si uchovat kopr ze zahrádky nebo trhu >>čerstvý<< i v zimě, je jej zamrazit. Já tuto variantu nemám moc ráda. Kopr se tak podivně slepí, pokud jste šikovní, tak se vám v mrazáku vysype…
Mým nejoblíbenějším způsobem je ten, který mě naučila má babička. Je hrozně jednoduchý, máte jej pořád po ruce a hlavně je už předpřipravený k dochucování různých omáček, polévek nebo salátů. Nakládám jej do skleniček od strouhaného křenu, vy samozřejmě můžete použít jakoukoliv uzavíratelnou nádobu. Jaký způsob ukládání kopru upřednostňujete vy?
Při nakládání dbejte na to, abyste použili kvalitní ocet. Levné druhy octa, které často vyrábějí supermarkety, zkrátka nefungují. Nálev nemá pak dostatečnou konzervační funkci. Volte tedy kvalitní a zavedené značky. Mně se osvědčil klasický kvasný Bzenecký ocet. Zajistí výtečnou chuť i zachová kopr v dobré kondici i na dva roky.
Výrobky od značky Bzenecký ocet mám opravdu ráda. Výrobce kromě klasického kvasného, nabízí také vinný, jablečný nebo balsamicový ocet. Miluju je hlavně jako přísadu do zálivek na salát.

Připravte si:

  • 2dcl vody
  • 2,5 dcl Bzeneckého kvasného octa
  • 1,5 svazku kopru (soudě podle velikosti, která prodává na trzích)
Svaříme vodu s octem. Je nutné, aby se tato směs aspoň chvíli vařila. Můžete jí uvařit jakékoliv množství, vždy je však nutné myslet na to, že octu v ní musí být vždy nadpoloviční většina. Tedy více než vody. Kopr nasekáme nadrobno a zalejeme vychladlou převařenou směsí. Uložíme do lednice, v ní uzavřená sklenice vydrží klidně rok (mám vyzkoušeno). Kopr má příjemně nakyslou chuť a navíc můžete přidat i nasekané tvrdé konce (stonky). V octovém nálevu se z nich stanou příjemně křupavé a křehké válečky.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).