Domácí semínkový chleba

Kvalita pečiva z obchodů není vždy uspokojivá. Čím dál častěji se setkávám s tím, že je chléb divně nakyslý, pořádně nevykynutý a za den prakticky nepoživatelný. Jedním z řešení, jak se takovému výrobku vyhnout, je upéct si chleba nebo jiné pečivo hezky sám doma. Dnešní recept je (jak už to u mě na blogu většinou je) poměrně variabilní a suroviny můžete při zachování uvedených poměrů obměňovat podle toho, co vám chutná a jaký chcete mít výsledek. 

Při výrobě chleba se nabízejí hned dvě varianty. Můžete použít domácí pekárnu nebo chleba zadělat ručně, nechat jej vykynout a následně upéct v troubě.

Připravte si:

  • 400 gramů hladké mouky (můžete nakombinovat také půl na půl s žitnou nebo třeba špaldovou moukou)
  • 400 mililitrů vody
  • 100 gramů slunečnicových semínek (já používám pražené a solené z Lidlu)
  • 100 gramů lněných semínek
  • 100 gramů vlašských ořechů (můžete použít také sekané mandle, pekany nebo lískové oříšky)
  • 1 kostku droždí (nebo sušené droždí při použití domácí pekárny)
  • 1 lžičku octa
  • 1 lžičku cukru
  • 2 lžičky soli

Pokud používáte k přípravě chleba domácí pekárnu, všechny suroviny (nejprve ty tekuté, následně pak sypké) naložte do pekárny, zapněte program o délce cca 3 hodiny pro dostatečné vykynutí a nemusíte se o nic starat.

Pokud zaděláváte ručně, čeká vás hned na začátek trochu práce. Do misky si připravte teplé mléko, přidejte cukr, nadrobte droždí a nechte asi deset minut přikryté, aby vzešel kvásek. Do větší zadělávací mísy si připravte zbylé suroviny – mouku, slunečnicová semínka, lněná semínka, ořechy, ocet a sůl. Vzešlý kvásek prošlehejte metličkou a vlijte jej do suché směsi. Pomocí vařečky vypracujte těsto. Pozor, bude poměrně tekuté. Nelekejte se, je to v pořádku.

Připravte si vhodnou formu, ideální je například ta na srnčí hřbet. Vyložte jí pečícím papírem (nebo vymažte a vysypte moukou) a těsto do ní nalijte. Formu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Troubu si předehřejte na 230°C. Z vykynutého chlebíčku sundejte utěrku a dejte jej péct na cca 35 minut. Po upečení vyndejte z trouby, nechte vychladnout a můžete krájet.

[box]TIP: Povrch chleba můžete před pečením ještě pomazat vodou se solí a posypat ještě dalšími semínky. [/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).