Kynuté tyčinky na sto způsobů

Různé varianty slaných tyčinek jsou oblíbenou součástí každé rodinné oslavy nebo párty s přáteli. Tento recept je založen na kynutém těstu, které si můžete připravit doslova na sto a jeden způsob. Příprava celé dobroty trvá včetně kynutí necelé dvě hodiny, ale výsledek je opravdu fantastický. Tyčinky jsou krásně křupavé, na povrchu zlatavé a můžete si je ochutit tak, jak to máte nejraději. 

Níže uvedený recept je na základní těsto, na konci příspěvku pak najdete tipy na to, čím si můžete tyčinky doladit.

Připravte si:

  • 600 gramů hladké mouky
  • 50 mililitrů olivového oleje
  • 300 mililitrů teplé vody
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 15 gramů droždí nebo balíček sušeného
  • olivový olej na potření tyčinek se špetkou soli
  • na dochucení tyčinek například olivy, česnek, sušená rajčata, rozmarýn, tymián atd.
  • na posypání tyčinek například parmezán, sýr s modrou plísní, sezam, celý kmín, mák atd.

V trošce teplé (nesmí být horká) vody si rozmíchejte lžičku cukru, rozdrobte do ní droždí a nechte chvíli rozběhnout kvasinky v droždí. Do větší zadělávací mísy si přichystejte hladkou mouku, přidejte také cukr a olivový olej. Do mísy přilijte také kvásek, zbytek teplé vody a vypracujte hladké, pružné těsto. Pokud chcete mít součástí těsta tyčinek i nějakou tu pochutinu, přimíchejte také například nadrobno nasekané olivy, sušená rajčata nebo bylinky. Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 1,5 hodiny kynout.

Po vykynutí si těsto rozválejte na asi 0,5 centrimetru vysokou placku. Tu si nožem nebo nebo kolečkem na pizzu nařežte na proužky široké asi 1 centimetr a dlouhé asi 25 centimetrů. Každý proužek na pomoučené pracovní ploše vyválejte dlaněmi do válečku. Válečky pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. Každou tyčinku pomažte pomocí mašlovačky trochou olivového oleje a posypte tím, co máte rádi – například strouhaným parmezánem, sušeným česnekem nebo kmínem. Pokud nemáte rádi posyp na tyčinkách, můžete si ochucovadlo namíchat přímo do oleje na pomazání. Vyzkoušet můžete například prolisovaný česnek, uzenou papriku nebo třeba trochu chilli.

Tyčinky pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 15 minut. Povrch pečiva by měl být krásně zlatavý, posyp by však rozhodně neměl být spálený.

Variabilita tyčinek je skutečně vysoká. Nezapomeňte však všechny suroviny nastrouhat nebo nasekat nadrobno, aby v tyčinkách nepůsobily zbytečně rušivě.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).