Sádlové důlkové cukroví “sádlovky”

Název receptu může leckoho zarazit. Sádlo obvykle používá většina z nás na smažení, jako přísadu do různých mastí nebo jej díky negativní reklamě dob dávno minulých raději nepoužívá vůbec. Já osobně mám sádlo opravdu ráda. Zacházet se s ním musí samozřejmě opatně, stejně jako s každým tukem, ale čas od času si jej dopředu. Nyní, v době vánoční, si neodpustím připravit tradiční sádlové cukoví, které na našem svátečním stole nemůže chybět již desítky let. 

Sádlovky připravovala již moje babička, maminka a nyní se do nich ráda pouštím já. Svoje poznatky, jak udělat ty nejlepší sádlovky, vám přináším právě v dnešním článku.

Sádlové pečivo je velmi jemné, křehké a bohatě kakaové. Je to přesně ten typ cukroví, kterého si nikdy nedáte jen jeden kousek.

Na dávku sádlovek si připravte:

  • 150 gramů sádla /lépe kupovaného
  • 130 gramů moučkového cukru
  • 180 gramů hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • půlky či čtvrtky vlašských oříšků na ozdobu
  • pikantní džem (například rybízový nebo šípkový)

Základem pečiva je, jak už název napovídá, sádlo. Já mám lety odzkoušené, že je lepší použít sádlo kupované, nikoliv škvařené doma. Domácí má různou hustotu a stukturu podle toho, jak dlouho a důkladně jste škvařili. Snadno se vám pak stane, že uvedené poměry surovin nemusí úplně sedět a cukroví se vám v troubě “rozleje” do placek.

Do mísy si dejte sádlo (raději právě vytažené z lednice), prosejte k němu moučkový cukr, hladkou mouku i kakao. Všechny suroviny pomocí vařečky spojte do celistvého těsta. Rukama se do zpravování pusťte raději až úplně nakonec, sádlo se vám snadno začne topit. Vytvořené těsto má zvláštní “masové” aroma. Toho se vůbec nebojte, po upečení ze ztratí. Masu zabalte do potravinářské fólie, uložte do lednice a nechte alespoň dvě hodiny vychladit.

Po vychlazení si přichystejte plech s pečícím papírem. Z těsta lžičkou oddělujte kousky, ze kterých mezi dlaněmi vytvořte kuličku. Tyto kuličky naskládejte na plech s menšími mezerami, aby se mělo těsto kam roztéct na oválky. Doprostřed každé kuličky udělejte pomocí obrácené strany vařečky důlek.

Pečte ve vyhřáté troubě na 170°C asi 10 minut. Po vytažení z trouby se nelekejte, sádlovky budou měkké. Ztuhnou až po vychladnutí. Ještě zahorka dejte do každého dolíku lžičku džemu a položte na něj oříšek.

Cukroví se nepotřebuje nijak zásadně odležet, je možné jej konzumovat ihned. Skladujte ho v papírových nebo plechových krabicích v chladnu.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).