Sladký chlebíček s hroznovým vínem

Léto uteklo jako voda a podzim se blíží doslova mílovými kroky. Na zahradě začíná ta pravá sklizeň ovoce a vinohrady se prohýbají pod letošní úrodou sladkých hroznů. Stejně jako každý rok jsme vyrazili do Mikulova na Pálavské vinobraní. Hromada dobrého jídla, skvostného vína a zábavy. Tentokrát jsem se svým výletem rozhodla inspirovat a připravila pro vás jeden recept právě s hrozinkami, jak vinaři na jižní Moravě plodům révy často říkají.

Příprava chlebíčku nevyžaduje žádné speciální suroviny, pouze vám doporučuji dobře vybrat hrozny, které použijete. Z hlediska vizuální stránky receptu je lepší rozhodně použít víno růžové, zelené by nevytvořilo žádanou mozaiku. Rozhodně bych také volila hrozny bezpeckové, kdo by chtěl v dezertu křoupat jadérka, že?

Výsledný chlebíček má trochu překvapivou strukturu. Vůbec se nepodobá třeba klasickým piškotovým těstům, chutná spíš jako tradiční ovocná bublanina. Na jeho chuti vás jistě zaujme také to, že tepelně opracované hrozny chutnají spíše jako třešně či višně.

Připravte si:

  • 225 gramů hladké mouky 00
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 210 gramů krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 140 mililitrů mléka
  • 130 mililitrů oleje (nejlépe olivového)
  • 1 lžíce rumu
  • 300 gramů červených hroznů bez pecek
  • trocha oleje a hrubé mouky na vysypání formy

Troubu si předehřejte na 180°C. Do mísy prosejte hladkou mouku s kypřícím práškem a také solí.Do druhé, hlubší mísy si rozklepněte vajíčka, přidejte cukr a dohromady vyšlehejte do nadýchané světlé pěny. V hrnku si smíchejte olej s mlékem. Postupně, po několika dávkách, vešlehávejte do vaječné pěny střídavě mléko s olejem a také sypkou moučnou směs. Do těsta zamíchejte také rum. Vzniklé těsto je spíše tekutější, je to tak však v pořádku.  Hroznové víno si oddělte od stonků, omyjte a také osušte. Bobulky zamíchejte do těsta.

Formu na biskupský chlebíček vymažte trochou oleje a vysypte hrubou moukou. Do takto připravené nádoby nalijte vytvořené těsto, dávejte přitom pozor, aby byly kuličky hroznového vína rovnoměrně po celé ploše dezertu.

Formu s těstem vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 60 minut. Poté do chlebíčku zapíchněte párátko, pokud se na něj těsto nelepí, vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Poté buchtu vyklopte na mřížku, důkladně posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).