Stříkané máslové sušenky

Miluju máslové sušenky. Už od mala jsem měla ráda stříkaná kolečka s reliéfem z bílého těsta, ale vlastně nikdy jsem nedošla k tomu, abych si je připravila sama doma. Nyní, když jsem pro vás připravovala soutěž o tři balíčky Hera, ve které je možno vyhrát i lis na těsto od Tescomy, konečně nastala ta správná chvíle na co? No přece právě na máslové pečivo. 

Pokud doma lis na těsto nemáte, nemusíte zoufat. Úplně stejně si poradíte také tak, že těsto vyválíte na plát, vykrájíte z něj kolečka a každé kolečko ozdobně promáčknete otiskem vidličky. Recept je opět poměrně variabilní. Stačí k ingrediencím přidat lžíci holandského kakaa, přidat několik lžic mléka, trochu kokosu a máte stále populární koka sušenky.

Připravte si:

  • 250 gramů Hery máslové
  • 200 gramů cukru krupice
  • 4 žloutky
  • 500 gramů hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 lžíce mléka

Příprava těsta je do slova a do písmene triviální. Všechny suroviny zkrátka a jednoduše důkladně promíchejte a spojte v tužší křehké těsto. Toto těsto následně rozdělte na několik částí, z každé části udělejte mezi dlaněmi tlustého hada a toho vložte do lisu na těsto. Lis uzavřete, z druhé strany nasaďte plát s vámi vybraným tvarem a pomocí mačkání páky pístu “stříkejte” na plech kolečka. Zde vám rozhodně radí, abyste nepoužívali pečící papír. Ideální je sušenky péct buďto na vymazaném nebo na nepřilnavém plechu. Na papír se vám totiž sušenky “nepřichytí” a nebudou od lisu odpadat.

Vytvořené plechy se sušenkami pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Měly by po okrajích začít zlátnout.

Upečené sušenky skladujte v uzavíratelné nádobě. Velmi intenzivně totiž chytají vlhkost za vzduchu a mohla by se vám z nich za pár dní stát mokrá kaše.

[box]TIP: Sušenky můžete také různě zdobit. Například se často polomáčejí/máčejí v teplé čokoládě nebo se před pečením dodekorují například lískovým či vlašským oříškem.[/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).