Domácí oříškovo-čokoládový krém á la nutella

Už o mně jistě víte, že nejsem přílišným příznivcem striktně zdravé výživy. Zastávám názor, že jíst by se mělo všechno, jen je důležité dodržovat určitou míru. Když se mi naskytla možnost zúčastnit se výzvy se serverem Blogerky.cz a s Empower Supplements, chvíli jsem váhala. Nakonec jsem si řekla, proč to nezkusit.

Tématem výzvy bylo připravit jeden recept z BIO kokosového cukru. Pro mě tedy jedna velká neznámá. Zjistila jsem si, že má toto sladidlo velmi nízký glykemický index. Obsažené sacharidy tedy nezvyšují nadměrně hodnotu cukru v krvi.

Nakonec jsem se rozhodla připravit domácí oříškovo-čokoládovou pomazánku ve stylu Nutelly. Zkrátka skvělý krém na křupavý toust – jako stvořený na nedělní snídani. A pozor, tahle varianta je oproti originálu zdravá :)!

Připravte si:

  • 200 gramů lískových oříšků
  • 100 gramů kokosového BIO cukru Empower Supplements
  • 150 gramů kvalitní hořké čokolády (obsah minimálně 50% kakaa)
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 pytlík vanilkového cukru
  • 1/4 lžičky soli

Na sporák si dejte rozehřát pánev (bez tuku) a opražte na ní lískové oříšky. Během tohoto procesu oříšky občas promíchejte a nechte je opékat, dokud se z nich nezačnou odloupávat slupky. Na pracovní plochu si rozložte čistou utěrku, opražené oříšky na ní vysypte, utěrku přeložte a důkladně obsah promasírujte. Oříšky by se měly zbavit většiny hnědých slupek. Malé zbytky nevadí.

 

Očištěné oříšky si dejte do food procesoru (cutteru), přisypte bio kokosový cukr a nechte důkladně rozmixovat. Poté si připravte vodní lázeň a s její pomocí rozpusťte čokoládu. Do misky si dejte oříškovou směs, přidejte kokosový olej, rozpuštěnou čokoládu, vanilkový cukr a sůl. Pomocí vařečky důkladně promíchejte a vytvořte hustší směs.

Výsledný krém je krásně nahořklý, není příliš sladký a má hezky hutnou strukturu.

[box]TIP: Pomazánku uchovávejte v uzavíratelné skleničce v ledničce. Vydrží několik týdnů. [/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).