Domácí mojito sirup

Máta, limetky, hnědý cukr a kubánský rum…co vám to napovídá? Jasně, mojito. Kdo by ho nemiloval. Když si ho připravujete doma, má jednu nevýhodu – potřebujete na něj právě oněch několik specifických surovin. Tento rok se nám urodila přemíra máty a já jsem přemýšlela, co s ní. A nápad byl na světě – udělám mojito sirup. Nebudu muset míchat pokaždé klasický koktejl, ale jenom si dám do sklenice trochu sirupu, doliju ho vodou, přidám led a mám virgin mojito. Jupí. Určitě jeho přípravu vyzkoušejte taky, je to opravdu jednoduché.

Připravte si:

  • 200 gramů máty (stonky s listy/případně i květy)
  • 2 litry vody
  • 1400 gramů cukru (bílý nebo hnědý)
  • 40 gramů kyseliny citronové
  • 3 limetky (nebo citrony)

Mátu si natrhejte, operte pod tekoucí vodou a zbavte všech ošklivých lístků nebo živočichů. Vodu si dejte do dostatečně velkého hrnce a nechte jí projít varem. Poté odstavte z ohně. Vmíchejte cukr, kyselinu citronovou a důkladně promíchejte. Nechte mírně zchladnout (na cca 75°C) a následně vložte také mátu včetně stonků. Limetky (já jsem je zapomněla koupit, takže jsem použila citrony – neukamenujte mě) si důkladně omyjte v teplé vodě a nakrájejte na tenké plátky. Ty pak přidejte do teplé směsi ke zbytku surovin a ještě jednou důkladně promíchejte. V této fázi zakryjte nádobu utěrkou a nechte na středně teplém místě dva dny odležet.

Po uplynutí dvou dnů si připravte plátýnko, sirup přes něj sceďte a naplňte do lahví. Pokud jej chcete uchovat delší dobu, zavařte jej na 20 minut za teploty 75-80°C a skladujte ho v temnu.

[box type=”info”]TIP: Pro míchání různých sirupů, marmelád a šťáv používejte nejlépe vařečku, která je vyhrazená pro práci pouze se zavařeninami. Budete tak mít jistotu, že si do výrobku nezanesete nějaké bakterie, které by vám jej pak mohly po čase napadnout. [/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).