Čokoládové suflé

Počasí se nám venku v posledních dnech zkazilo. Abych se přiznala, takovouhle teplotní katastrofu jsem nečekala a teď se pomalu, ale jistě rozkoukávám. A právě tyhle chladné dny /u nás v Beskydech i se sněhovou pokrývkou/ mě vedly k tomu, abych si připravila něco hroozně sladkého a zároveň krásně teplého. Přesně tyhle požadavky splňuje čokoládové suflé. Zvenku krásně křupavé a uvnitř horké a tekuté. Mňam.

[box type=”info” style=”rounded”]Suflé pochází z Francie. Může mít různé obdoby, základem jsou však vždy našlehané vaječné bílky, které zásadně zvětší svůj objem. Běžné jsou jak sladké, tak i slané verze pokrmu. [/box]

Připravte si:

  • 3 vejce
  • 60 gramů kvalitní čokolády
  • 6 lžic mléka
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 5 lžic cukru krupice
  • 3 lžíce vody
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formiček
  • cukr krystal na vysypání formiček

Formičky s rovnými stěnami (opravdu jsou potřeba, jinak by vám dezert utekl z misky) si vymažte máslem a vysypte cukr krystalem. Do hrnce si nelijte mléko a smetanu ke šlehání a přiveďte k varu. Sejměte z ohně, do tekutiny vložte kostičky čokolády a nechte chvíli rozpustit. Poté vařečkou důkladně rozmíchejte. Přidejte špetku soli, vodu a celou vzniklou směs nechte prohřát ve vodní lázni. Vznikne vám hladká hustá a lesklá hmota. Tu poté odstavte a nechte chvíli vychladnout.

Rozdělte si bílky od žloutků. Bílky si společně s krupicovým cukrem vyšlehejte do hustého sněhu. Do vychladlé čokoládové směsi vmíchejte žloutky a směs po troškách velmi jemně a opatrně vmíchávejte do bílkového sněhu. Vznikne vám krásně nadýchaná hnědá pěna. Tu pomocí lžíce rozdělte do vymazaných pečících formiček. Palcem opatrně objeďte okraj každé naplněné formičky. Vznikne vám typická rýha po celém obvodu dezertu a nebude vám unikat mimo misku.

Pečte na 190°C 14 minut. Dezert by měl být na povrchu upečený a uvnitř krásně krémově tekutý. Perfektně chutná například doplněný o lesní ovoce, které jej hezky osvěží. Nebo jej můžete jen tak pocukrovat moučkovým cukrem a dozdobit troškou šlehačky. I tak je to nebe v puse.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).