Pesto z medvědího česneku

Zelená je zkrátka jarní barva. Všechno pučí, roste a nabírá sílu. Sezona medvědího česneku právě kulminuje a já jsem si nemohla odpustit připravit pro vás ještě alespoň jeden jednoduchý recept z této opravdu skvělé bylinky. Pokud máte možnost si jí sami natrhat, vřele doporučuju. Je zadarmo, skvěle chutná a je plná důležitých vitamínů. A těch je po studené zimě třeba opravdu hojně. Jen si to představte … vysoký obsah vitamínu C, antibakteriálního allicinu, železa, ale i třeba mírné antibiotické účinky. No není to super?

Na pesto si připravte:

  • 3 velké hrsti omytých listů medvědího česneku
  • 100 gramů solených a pražených slunečnicových semínek
  • 100 mililitrů kvalitního olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Do cutteru nebo jiného mixéru si dejte slunečnicová semínka. Dnes jsou již velmi dobře dostupná semínka opražená a osolená. Pokud byste je nesehnali, nasypte na suchou rozehřátou pánev semínka, chvíli je za stálého míchání opražte a nakonec trochu osolte. V mixéru je pak rozsekejte na prášek.

Listy medvědího česneku si operte a pomocí utěrky vysušte. Vložte je do mixéru k rozsekaným semínkům, přilijte olivový olej a osolte. Důkladně promixujte. Vznikne vám hladké zelené pesto. To můžete po ochutnání ještě dotáhnout pomocí soli či pepře.

Pesto se výborně hodí například k těstovinám. Přidáte do něj trochu nastrouhaného parmezánu a máte výbornou pastu. Můžete jej však použít jen tak na marinování masa či jako dochucení chleba s máslem. Spektrum jeho využití je opravdu široké. Máte i vy nějaký tip na to, jak ho využít? Dejte mi vědět do komentářů. 🙂

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).