Jak na ty pravé nakládačky?

Okurková sezona je plném proudu a je nejvyšší část vrhnout se na domácí nakládačky. V tomto článku jsem pro vás připravila několik tipů na to, jak připravit ty opravdu nejlepší. V závěru pak naleznete také recept na pravé znojemské okurky, bez kterého už si kyselé okurky v naší domácnosti ani nedokážeme představit. 
1. Příprava je důležitá
Pro mnoho lidí může být odmácí nakládání okurek zdlouhavé a otravné. Celou práci si velmi usnadníte, pokud nepodceníte přípravu. Než se vrhnete na věc vymyjte si dostatečný počet sklenic a důkladně propláchněte také samotné okurky od hlíny nebo dalších nečistot. Rozhodně se neobejdete také bez mrkve, cibule a kopru. Doporučuji si nejprve všechny uvedené suroviny přichystat – oloupat, oškrábat či nakrájet.

2. Křen do každé sklenice
Do každé sklenice dejte dvě kolečka křenu. Na chuti se sice moc neprojeví, ale zajistí vám, že budou okurky krásně křupavé. 
3. Dejte pozor na víčka
Toto pravidlo platí asi u všeho zavařování. Pokud si nejste jistí kvalitou a stavem víčka, raději si dejte tu práci a nahraďte jej novým. Není nic horšího, než když zjistíte, že vaše práce přišla vniveč a obsah sklenice můžete vyhodit.
 
4. Použijte troubu
Možná vás také nebaví zavařování sklenic, které trvá dlouho a při absenci opravdu velkého hrnce budete muset překládat sklenice desítky a desítky minut. Toto můžete lehce napravit. Uložte uzavřené sklenice s okurkami zalitými lákem do hlubokého plechu, obklopte vodou (alespoň 4 cm), troubu vyhřejte na cca 75-80 °C a poté vložte plech dovnitř. Nechte zavařovat tak dlouho, jak jste zvyklí.

5. Skladujte v chladnu a temnu
Nejlepší je uchovávat okurky ve sklepě. Pokud dopřejete nakládačkám vhodné podmínky, zůstanou stále hezky zelené a vydrží vám i několik let.

6. Řezy z velkých okurek
Ne vždy se vám podaří koupit krásné malé okurky. Pokud máte přebytek přerostlých kusů, nakrájejte je na kolečka, zalijte oblíbeným lákem a zavařte. Dejte si pouze pozor na to, že je potřeba sterilovat kratší dobu, aby se řezy nerozvařily.


Tip na můj oblíbený nálev

Připravte si:

  • 3,75 litrů vody
  • 1,25 litrů octa
  • 400 gramů cukru
  • 150 gramů soli
  • 30 kuliček černého pepře
  • 30 kuliček nového koření
  • 10 kusů hřebíčků
  • 5 kusů středních bobkových listů
Vše smícháme a společně povaříme 20 minut. Naléváme do sklenic naplněných okurkami a následně sterilujeme na 75-80°C po dobu 15 minut.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).