Cibulový quiche s chedarem

Už jsem vám zde na blogu několikrát prozradila, že mám velmi v oblibě francouzskou kuchyni. Při své návštěvě jihu Francie jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít ochutnávku různých variant slaných koláčů – tedy quichů. Cibulová verze patří k těm nejčastějším a nejpopulárnějším.
 

Připravte si:

  • 280 gramů hladké mouky
  • 140 gramů másla + máslo na opečení cibule
  • 8 lžic studené vody
  • 500 gramů na plátky nakrájených cibulí
  • 250 mililitrů smetany ke šlehání
  • 150 gramů nastrouhaného chedaru
  • 2 vejce
  • 100 gramů anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • trochu oleje
  • sůl, pepř

Do mísy si dáme hladkou mouku, vychlazené máslo nakrájené na malé kostičky, studenou vodu a asi půl lžičky soli. Ze všech surovin důkladným propracováním vytvoříme tužší těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na minimálně 30 minut.
Během této doby si připravíme náplň do quiche. Do kastrůlku si dáme rozpustit máslo, přikápneme trochu oleje a dáme na něj opékat cibuli. Za občasného promíchání necháme cibuli hezky zhnědnout a zkaramelizovat. Do misky si dáme smetanu ke šlehání, rozmícháme v ní dvě vejce, přidáme nastrouhaný chedar, nakrájenou anglickou slaninu a důkladně osolíme a opepříme. Nakonec přidáme ochladlou opečenou cibuli.
Připravíme si formu na koláč. Já jí již nevymazávám, pokud máte strach, můžete samozřejmě použít kousek másla a formu s ním vytřít. Těsto si vyndáme z ledničky a válečkem ho rozválíme na tloušťku asi 3-4 mm tak, aby nám vznikl kruh o velikosti naší formy + aby přebývaly na každé straně asi 2 centimetry na vytvoření boků. Poté těsto přesuneme do formy, hezky do přitlačíme ke dnu i stranám nádoby a přečnívající kousky odřežeme. Celou plochu těsta propícháme vidličkou, aby nám z něj hezky unikal horký vzduch, překryjeme pečícím papírem a zatížíme fazolemi nebo sušeným hrachem, aby se těsto nezvedalo. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C na 20 minut, poté sejmeme papír s luštěninou a pečeme ještě odkryté 10 minut.
Korpus vyndáme z trouby a naplníme ho vytvořenou sýrovo-smetanovou náplní. Dáme péct na stejnou teplotu ještě na dalších 25 minut. To, že je koláč hotový poznáme podle toho, že když do něj zařízneme nůž, řez zůstane a nezaplní se tekutinou.
Hodnocení: Příjemný koláč, který mohu doporučit například jako večeři. Je velmi vydatný a tak jej bude každému stačit pouze kousek. Počítejte však s tím, že díky cibulové náplni je také trochu těžší a pro ty, kteří mají citlivější žaludek, může být obtížněji stravitelný.
Body: 4/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).