1. měsíc miminka

Ikdyž se mi tomu nechce ani věřit, od narození malého Alexe uběhlo už něco málo přes měsíc. Nemusí se to zdát, ale i za těch pár týdnů v životě tohohle malého klučíka nastalo spoustu změn a zásadních okamžiků. Já se vám budu snažit každý měsíc tyto chvíle zrekapitulovat.
Alex se narodil na konci června. Měli jsme štěstí a všechno šlo tak jak mělo a my jsme mohli jít pátý den pobytu z porodnice domů. První chvílí, které jsem se trochu děsila, byla cesta autem. Upřímně jsem měla dost velké obavy, jak 20ti minutovou trasu zvládne a on mě poprvé tak velmi překvapil. Celou jí prospal a ani si nevšiml, že změnil místo pobytu. Na cestu domů jsme Alexovi už někdy během pátého měsíce těhotenství koupili medvídkové kalhoty s laclem v sadě s bodýčkem. Komplet vypadá vskutku kouzelně, bohužel je velmi nepraktický na oblékání na tak malé miminko. Jenom, než jsem do něj Alexe navlékla, trvalo mi to asi patnáct minut. Za mě tedy doporučuji připravit si do nemocnice něco praktičtějšího, například overálek.

První dva týdny byl malý plně kojený a jedl prostě tehdy, kdy si vzpomněl. Pouze jsem se snažila nepřekročit interval delší než tři hodiny. Systém dobrý, v našem případě však neúčinný a Alex přibral za deset dní pouhých 150 gramů. Začali jsme tedy dokrmovat. Mezi umělými výživami jsem si vybrala Sunar, možná i tak trochu z tradice (vyrostli jsme na něm skoro všichni). Malý ho snáší velmi dobře, má střídavě kojení a Sunar v odstupu cca dvou hodin. Na jídlo se sám budí a tento rozestup mu vyhovuje. Během čtvrtého týdne si poručil zvýšit dávku Sunaru na 90 ml v jedné dávce a přibral neuvěřitelných 400 gramů za týden.

Musím přiznat, že mě překvapila poměrně častá frekvence návštěv dětské lékařky. Během tří týdnů doma jsme byli třikrát u lékařky a jednou nás navštívila dětská sestra k sepsání karty a dalších papírů. Dvě z těchto návštěv však byly kvůli převážení a přeměření, zda Alex již hezky přibývá.
V měsíci má Alex za sebou i první procházky a výlety mezi lidi. Klasické šestinedělí jsme se rozhodli striktně nedodržovat. První výlet s malým jsme podnikli v jeho třech týdnech a hodinu krásně vydržel spát, ikdyž okolo hrála hudba a proudili lidé.
Společně s příchodem čtvrtého týdne života se Alex proměnil ze stále spícího miminka na vnímavé děťátko, které je schopné zaměřit oči na blízkou osobu a dokonce se uklidnit, když vydává zvuky jeho oblíbené chrastítko.
Postupně se s přibývajícími týdny prodlužuje také interval mezi buzením na krmení během noci. Ze vstávání co dvě hodiny se v posledních dnech staly hodiny tři, někdy i čtyři.
Věci, bez kterých bych se neobešla
Už během prvního měsíce se ukázalo hned několik věcí, které se pro mě staly životně důležitými. První z nich je odsávačka mléka – konkrétně typ Luna značky NUK. Kvůli špatnému váhovému prospívání jsem malému mléko během dne začala odsávat. Mám tak přehled o tom, kolik mléka sní a vím díky tomu, že není potřeba dokrmit. 
Velmi se nám osvědčila také kojenecká váha, jejíž koupi jsme původně vůbec neplánovali. Vzhledem k problémům s přibíráním jsme si jí koupili a mám teď mnohem větší klid a jistotu, že je vše v pořádku a Alexovi se dobře daří.
Vím, že jdou trendy aktuálně jiným směrem, ale používáme dudlík. Alexův nejoblíbenější je MAM Pearl 0-6 měsíců, který jsme dostali jako dáreček v porodnici. Má velmi praktický tvar, není potřeba zkoumat, která strana je horní či spodní. 
Vzhledem k tomu, že dokrmujeme, neobejdeme se ani bez lahviček. Aktuálně nám nejvíce vyhovují lahvičky NUK. Velmi se nám také osvědčilo použití ohřívačky na lahve Chico. Značně usnadňuje práci, můžu ohřívat čaj i mléko a nemusím se zdržovat ohříváním na sporáku.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).