Svatomartinská husa

Husa patří již od pradávna k oslavám svátku Martina. I já jsem se jí letos rozhodla premiérově upéct a víte co? Byla opravdu výborná, rozhodně jí vyzkoušejte taky! 

Připravte si:

  • 1 husa – já jsem na pět porcí volila váhu 2,5 kg
  • 1 větší cibuli
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • celý kmín
  • sůl, pepř
  • pro zájemce jablka nebo hrušky
Husu si vybalíte z obalu. Pokud jste koupili drůbež mraženou, nezapomeňte z jejích útrob vyndat sáček s droby. Ty můžete následně použít například na polévku nebo třeba játra jako surovinu na paštiku. Husu si důkladně omyjeme a následně osušíme. Vezmeme si sůl a celou drůbež poctivě osolíme, následně také opepříme. Nezapomeneme ochutit také vnitřní stranu husy.
Zvíře si přemístíme do pekáče, cibuli si oloupeme a vložíme jí do útrob husy. Stejně tak přidáme také větvičky rozmarýnu. Na povrchu poctivě posypeme celým kmínem, pokud máme rádi nasládlé maso, kolem husy rozložíme nakrájená jablka. Ta nám lehce zahustí omáčku a dodají svěží chuť. Pokud nemáte sladké maso rádi, tento krok vynechte. Přilijeme asi 4 cm teplé vody a máme připraveno.
Troubu si zapneme na 150°C a husu do ní uložíme. Pečeme čtyři hodiny s tím, že každou půlhodinu přeléváme maso výpekem a asi v polovině pečení ubereme cca čtvrtinu tekutiny z pekáče. Husa se tak lépe propeče.
Hodnocení: Základní recept, který nechá vyniknout chuť samotného masa. Není na něm nic náročného, zvládne ho opravdu každý a vypečený omastek můžete využívat i nadále jako základ vaření.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).