Nakládaná sušená rajčata

Máte rádi sušená rajčata v oleji, která se dají dnes už běžně koupit? Vyzkoušejte si vyrobit vlastní, uvidíte, že jsou také vynikající. 

Připravte si:

  • 1 kilogram zralých rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 300 – 500 ml olivového oleje – dle velikosti nádoby, kterou zvolíte
  • sušená bazalka
  • tymián
  • sůl, pepř
Rajčata si omyjeme a necháme oschnout. Poté je nakrájíme podélně na třetiny (tedy na tři vyšší plátky), rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a každý kousek důkladně osolíme, opepříme a posypeme sušenou bazalkou. Nakonec na rajčata poklademe několik větviček tymiánu a dáme péct do trouby. Prvních 30 minut pečeme na 180°C, dalších 30 minut pak na 140°C a poslední půlhodinu dosušíme na 100 °C. Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Připravíme si vhodnou nádobu, která půjde dobře uzavřít, a nakrájíme si česnek na tenké plátky. Několik plátků hned vložíme na dno sklenice, na ně poklademe vrstvu upečených rajčat, zalejeme dle potřeby olejem, položíme několik dalších plátků česneku a pokračujeme další vrstvou rajčat.
Nezapomínáme průběžně dolévat olivový olej tak, aby poslední vrstvu rajčat překrývala alespoň několikamilimetrová vrstva. Zavíčkujeme a uložíme do lednice. Trvanlivost je cca 4-5 měsíců.
Hodnocení: Příjemná domácí varianta šušených rajčat, kterou si zvládne připravit opravdu každý. Pokud chcete recept ještě vylepšit, použijte domácí rajčata a určitě si pochutnáte.

Body: 4/5 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).