Špikovaný králík na česneku

Dnes trošku vypadneme z předvánočních speciálů týkajících se především cukroví a podobných sladkých dobrot. Králík je typickou českou pochoutkou, jedná se o velmi zdravé maso, které když dobře upravíte, výtečně chutná. 

Připravte si:

  • 4 králičí stehna
  • 4 širší klínky slaniny na špikování
  • 5 stroužků česneku – utřených
  • jedna střední cibule
  • sůl, pepř, drcený kmín
  • 4 plátky anglické slaniny nebo česnekového boku
Při přípravě králičího masa si musíte dát pozor na to, aby jste jej nevysušili. Je to velmi jemné maso a snadno se z něj stane suchárek, který ani kila omáčky nenapraví. Dnes si popíšeme jeden ze způsobů, jak na to.

V každém králíčím stehně uděláme špikovacím nožem zářez, do kterého vsuneme klínek slaniny. Pak  do stehýnka hezky vmasírujeme utřený stroužek česneku, osolíme jej, opepříme a důkladně okmínujeme (na tom si dejte záležet :)). Takto upravíme všechna stehna. Nakrájíme si cibuli a dáme si jí na dno pekáčku. Na ní naskládáme stehýnka a zalejeme asi decí vody. Na každé stehýnko nakonec položíme plátek slaniny (nebo česnekového boku) a calý pekáč zakryjeme aluminiovou fólií. A teď šup do předehřáté trouby na 220°C a pod alobalem pečeme zhruba hodinu. Poté jej sundáme a pečeme při teplotě 200°C 20 až 30 minut tak, aby se nám maso hezky zabarvilo a opeklo.

Podáváme například se zelným salátem, na který si ukážeme recept zase v některém z dalších dílů.
 
Hodnocení: Taková česká klasika. Pokud máte králičí maso rádi, rozhodně vyzkoušejte. Z vlastní zkušenosti však vím, že hodně lidí tento druh masa nevyhledává. Takže pokud jej chcete připravit například pro návštěvu, doporučuji se nejdříve zeptat, zda s králičím nemá někdo z hostů problém.

Body: 4/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).