Hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha

Když mi v dětství maminka ukazovala hovězí líčka a říkala, že je to nejlepší maso, tak jsem se jenom pohoršeně šklebila. Moudrost prý přichází s věkem a maminky mají vždycky pravdu, dnes už v tom mám jasno. Volnou inspirací pro mě byl recept Zdeňka Pohlreicha. Za ty roky, kdy hovězí líčka na víně připravuji, se stal stálicí na našem jídelníčku a zároveň jídlem, na které se vždycky doma všichni těšíme.

Hovězí líčka kupuji chlazené, u mražených se mi již povedlo se několikrát spálit. Nejčastěji kupuji v Makru nebo pokud na ně zrovna natrefím u řezníka.

Připravte si:

  • 1 kg hovězích líček
  • 2 mrkve
  • polovinu střední bulvy celery, cca 300 g
  • střední bílá cibule
  • 1 dcl červeného vína
  • sůl, pepř
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • slunečnicový olej
  • kousek másla
  • trocha nakrájené zeleniny na ozdobu
  • máslo na opečení zeleniny na ozdobu

Hovězí líčka jsou v syrovém stavu velmi nevzhledná. Obrovská šlacha, která je hyzdí, rozhodně odradí velké množství lidí, kteří nemají rádi >>žílu<<. Tuto velkou šlachu odstraňte, ostatní drobné nechte a rozhodně je neodstraňujte. Právě díky oněm šlachám a žilkám získáte pomalým pečením krásně jemné a zároveň perfektně chutnající maso. Změní totiž strukturu a během tří hodin se z kolagenů stane krásně vláčné želé.  Každé líčko překrojte na 2-3 menší díly, osolte a jemně opepřete. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a na prudko každé líčko nechte zatáhnout, poté přendejte do pečící nádoby. Ta by měla být dostatečně velká, aby se maso propeklo rovnoměrně. Já osobně používám větší pekáč.

Pusťte se do přípravy zeleniny. Mrkev i celer oškrábejte a nakrájejte na malé kostky (cca 3 cm), stejně tomu bude u bílé cibule. Do rozpáleného omastku, ve kterém se opékalo maso, vhoďte mrkev a celer. Nyní je důležité zeleninu smažit do té doby, než začne hnědnout a mrkev krásně pouštět karoten. V tuto chvíli přidáme cibuli a za občasného promíchání opékáme až do zhnědnutí (ale ne spálení).

Zhnědlou zeleninu zalijte vínem, které nechte chvíli vyvařit. Směs zalejte vývarem, přiveďte k varu a vlijte jí na líčka v pekáčku. Tekutina by měla sahat minimálně do 3/4 výše masa. Troubu předehřejte na 140 °C a pekáček do ní na tři hodiny uložte. Během této doby není potřeba do receptu nijak zvlášť zasahovat. Hovězí líčka se na víně se od této chvíle připravují již samy.

Po uplynutí tří hodin máte hotovo. Maso opatrně vyndejte z pekáčku stranou. Připravte si cedník s většími dírami a zeleninu i se šťávou přes něj propasírujte. Tento proces následně opakujte ještě jednou, ale přes hustší cedník. Výsledná omáčka tak bude krásně hladká.

K pomalu pečeným hovězím líčkům se jako příloha nejlépe hodí bramborová kaše. Povrch naservírovaného jídla můžete doplnit také kořenovou zeleninou opečenou jen tak na másle.

2 Comments

  1. Alena Dufková

    Dělám částečně podle Vás, ale – nepeču, dusím, dávám 200 ml vína, přidám i bobkový list a nové koření. Moc dobré.

    • Pavel Novák

      Hovězí líčka a veverky někdy i vepř.líčka jsou pravideně k dostání v řeznictví ve Výklenku v Praze na Letné. ( Váš recept je úžasný!!!)

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).