Domácí ořechovice

Různé domácí kvasy a likéry jsou klasikou. Já jsem se tento rok rozhodla vyzkušet domácí ořechovici. Pokud máte na zahradě ořešák, není nic jednoduššího než si tento nápoj vyrobit. Chutná poměrně kořeněně, vůní je podobný žaludečnímu likéru. Chcete jej také vyzkoušet? Obrňte se trpělivostí a počkejte na příští léto :).
Receptem mě inspirovaly Linda Rybová a Kateřina Winterová v pořadu ČT Herbář. Přestože je poměrně známý, tak myslím, že se někomu z vás určitě bude hodit.
Likér se zakládá v době, kdy jsou ořechy na stromě zelené. Já jsem začínala zhruba 11. července. Plody jsou zelené uvnitř měkké, po dřevěném jádru ještě není ani památky. Ano, čtete správně, používají se ořechy zcela nezralé, z těch klasických byste likér opravdu neudělali.

Připravte si:

  • 15 nezralých zelených ořechů
  • 1 litr vodky
  • 4 hřebíčky
  • 3 kuličky jalovce
  • kůra z citrónu
  • 1 celá skořice

Na následnou zálivku:

  • 0,5 litru vody
  • 500 cukr krystalu
Připravíme si třílitrovou zavařovací láhev. Zelené ořechy důkladně omyjeme a nakrájíme na tenké plátky (cca 3 mm). Ty poté dáme do čisté lahve, přidáme koření, citronovou kůru a vodku. Takto připravenou tekutinu zakryjeme víčkem (pokud jej nemáte, dá se použít sáček nebo celofán, který důkladně připevníte gumičkou na lahev) a dáme jí na okenní parapet (dovnitř) na šest týdnů. Postupně se směs začne zbarvovat dočerna až je úplně tmavá.
Po šesti týdnech láhev otevřeme a připravíme si sítko vyložené plátýnkem nebo ubrouskem (jednovrstvým). Vyložení je velmi důležité, aby v likéru nebyly nečistoty, semínka a různé drobné kousky. Celý obsah přecedíme, láhev vymyjeme a tekutinu vrátíme zpět do nádoby. Na plotně si v hrnci svaříme vodu a cukr a důkladně zamícháme do ořechové tekutiny. Nyní láhev vrátíme na další 4 týdny na okenní parapet.
Po uplynulém měsíci můžeme tekutinu slít do lahví, ve kterých chceme likér mít, zašpuntujeme a uložíme zhruba do vánoc do sklepa nebo jiné tmavé a chladné místnosti. Budete mít ideální likér například pro vánoční slavnostní přípitek.
Hodnocení: Likér je už teď, ve stádiu, kdy je v lahvích, opravdu výtečný. Za velkou nevýhodu beru to, že příprava je opravdu dlouhá. Prakticky téměř půl roku, na druhou stranu, vydrží i několik let.

Body: 4/5 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).